Referate Romana

Preview - Caracterizarea Personajelor

in fragmentul prezentat in carte, mihai eminescu prezinta lupta de la rovine si face portretul in antiteza a celor doi conducatori de osti , mircea care conduce armata romana, si baiazid sultanul otoman.
caracterizarea lui mircea este dominata de ospitalitate, calm, buna-intelegere si echilibru, calitati caracteristice poporului roman.
in primele randuri ale fragmentului este prezentat sentimentul de superioritate pe care-l are baiazid fata de mircea. baiazid ii vorbeste domnitorului pe o voce ridicata si plina de dispret. in contrast cu baiazid, mircea nu ia in seama vorbele pline de laudarosenie si este calm pe tot parcursul poeziei. mircea il primeste cu ospitalitate, desi nu ar trebui pentru ca baiazid nu a fost intelegatot si ii vorbeste lui mircea de pe pozitia invingatorului. voievodul nu se sperie de vorbele lui baiazid, dar el nu doreste razboi, ci doreste pace pentru ca el nu vrea sa sacrifice oameni nevinovati . el vorbeste in numele poporului si de aceea ii spune pe fata tot ce are de zis ,,de-o fi una, de-o fi alta ce e scris si pentru noi bucurosi le-om duce toate de e pace, de-i razboi. desi cu modestie, este foarte ferm si net, in ceea ce spune si sub nici o forma nu face compromisuri in ceea ce priveste soarta tarii.
ca sa-l impresioneze, baiazid ii povesteste lui mircea prin cate batalii a trecut, ce victorii stralucite a obtinut. eminescu face intentionat o inversiune de date istorice, astfel ca baiazid se lauda cu victoria asupra cruciadei crestine de la nicopole si cu faptul ca a cucerit imperiul austro-ungar ajungand cu armatele sale pana la roma, in mijlocul europei.
chiar de la inceput discursul lui baiazid este incisiv,ba chiar jignitor, numind armata romana si pe conducatorul sau un ciot care este cu neputinta sa-i stea in cale. ,,cum cand lumea mi-e deschisa a privi gandesti ca pot ca intreg aliotmanul sa se impiedice de-un ciot.si mai mult, baiazid il numeste cu mare dispret il numeste ,,batrane. ,,o, tu nici ...

Aceste este doar un simplu preview la acest referat. Pentru referatul complet va rugam frumos sa il downloada-ti

Referat - Caracterizarea Personajelor

Nume referat: Caracterizarea Personajelor
Categorie: Referate Romana
Afisari: 11737
Download Word Download Referat (Word)
Mai multe referate asemanatoare:
Vasile alecsandri - dan capitan de plai caracterizarea lui dan Click aici
Amintiri din copilarie - caracterizarea lui nica Click aici
Caracterizarea personajului literar Click aici
Caracterizarea lui nica Click aici
Ion luca caragiale - vizita caracterizarea lui ionel Click aici
Caracterizarea unui personaj principal de roman Click aici

Cautari asemanatoare

Referate scoala aranajate pe categorii. Cele mai populare referate, referate scoala, referate limba romana, referate engleza, referate istorie, referate geografie, referate in toate domeniile.
Toate drepturile rezervate. Copyright 2010 ©. Politica de confidentialitate - Contact - Blog.
Cautari : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z