Referate Drept

Preview - Administratie Publica

Notiunea de executiv si administratie
publica in principalele sisreme contemporane
doctrina occidentala utilizeaza expresia de executiv pentru a evoca generic pe cei doi sefi ai puterii executive, pe ministri si alti demnitari, rolul constitutional al acestor autoritati publice neputand fi redus la clasica functie a executivului, adica numai la aplicarea legilor, intrucat activitatea administratiei publice este o specie a activitatii publice.
o departajare a atributiilor preponderent politice de cele preponderent administrative este imposibila fara un tablou constitutional al acestora, astfel ca atat seful statului, cat si guvernul, in calitate de sefi ai structurilor administratiei publice realizeaza legatura dintre politic si activitatea concreta de aplicare a legii, fie prin stabilirea unor norme subsecvente, fie prin prestarea serviciilor publice, in limitele legii.
in functie de regimul politic al unui stat, dar si de forma de guvernamant, dispozitiile constitutionale consacra diferite principii pe baza carora sunt delimitate notiunile de putere executiva si administratie publica de notiunile de autoritate publica si serviciu public.
doctrina administrativa cu caracter juridic identifica doua mari tipuri sau sisteme de drept aplicabil administratiei tipul anglo-saxon si tipul francez , sisteme ce prezinta particularitati specifice nationale,ca urmare a mutatiilor suferite dupa al doilea raboi mondial.
sistemul de drept anglo-saxon se individualizeaza fata de cel francez prin doua trasaturi normele care-l alcatuiesc sunt norme ale dreptului comun common law, iar litigiile administrative sunt solutionate de catre instantele judiciare de drept comun si nu de catre instante speciale de contencios administrativ.
aceste trasaturi s-au evidentiat atat in anglia, cat si in s.u.a.,insa doar pana in a doua jumatate a sec.al xix-lea, cand reformele administrative locale din ambele tari au marcat instituir...

Aceste este doar un simplu preview la acest referat. Pentru referatul complet va rugam frumos sa il downloada-ti

Referat - Administratie Publica

Nume referat: Administratie Publica
Categorie: Referate Drept
Afisari: 3451
Download Word Download Referat (Word)
Mai multe referate asemanatoare:
Mass media si opinia publica Click aici
Administratia publica Click aici
Administratie publica Click aici
Libertarea si responsabilitatea in viata publica Click aici
Datoria publica interna Click aici
Administratie publica electronica-proiect Click aici

Cautari asemanatoare

Referate scoala aranajate pe categorii. Cele mai populare referate, referate scoala, referate limba romana, referate engleza, referate istorie, referate geografie, referate in toate domeniile.
Toate drepturile rezervate. Copyright 2010 ©. Politica de confidentialitate - Contact - Blog.
Cautari : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z