Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei

Al Republicii Moldova

Universitatea de Stat din Moldova

Catedra Comunicare Vizuală 

  

TEZĂ ANUALĂ

 

 TEMA: reportajul tv – de la general la particular

 

  

Autor: vlad bolocan,                              

student īn anul II(IV), grupa 4 bac,Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării

Coordonator: Gheorghe Bārsan,

Doctor īn filologie, Conferenţiar

  

Chişinău

2001

 

 

CUPRINS

INTRODUCERE

DE LA MASS-MEDIA LA REPORTAJUL TV

TELEVIZIUNEA ŞI OAMENII, MODELELE DE COMPORTAMENT

Jurnalistul

Reporterii

Semnificaţia faptelor prezentate

SPECIFICUL TV

Redactarea textului de televiziune

Principii de bază īn redactarea materialelor de televiziune

Regului de redactare

Mesajul audio-vizual

Pachetul de informaţii

Relaţia cuvīnt-imagine

Şase modalităţi de alăturare a imaginii şi comentariului

REPORTAJUL TV

Definiţii

Ce este reportajul

Tipologia reportajului

Funcţiile reportajului după Jean-Dominique Boucher şi Pierre Ganz

Informaţia īn reportaj

Unghiul de vedere

Etapele de realizare a reportajului

Prima etapă. Pregătirile īn redacţie

A doua etapă. Pe teren

Tipuri de surse

Interviul – modalitate de obţinere a informaţiei

Reguli īn realizarea interviurilor

Observaţia

Modalităţi de filmare

Realizarea imaginilor

Unghiuri de filmare

Mişcările camerei de luat vederi

Prezenţa reporterului īn imagine

Suporturile informaţiei

A treia etapă. Revenirea īn redacţie (realizarea materialului video finit)

Reguli şi principii de montaj

Principii clasice de montaj

ĪNCHEIERE

BIBLIOGRAFIE

 

INTRODUCERE

Lucrarea de faţă se doreşte īn primul rīnd un ghid pentru jurnaliştii de televiziune īncepători. Nu dorim ca īn urma citirii acestei lucrări să vă lansaţi īn ore īndelungi de filozofare, ci să aveţi un concept clar al reportajului TV. Nu veţi găsi īn rīndurile ce urmează descoperiri jurnalistice fenomenale, pentru că nu ăsta a fost scopul pe care ni l-am propus. Am dorit să concentrăm īn cele ce urmează un set de instrucţiuni şi reguli generale bine-ştiute. Considerăm o astfel de lucrare importantă anume prin faptul că nu īnceracă să teoretizeze aspecte ale unei profesii prin definiţie de acţiune, ci dimpotrivă să ofere nişte puncte de pornire. Definiţiile şi explicaţiile sīnt elementele care compun īn cea mai mare parte textele ce urmează. Asta pentru a ne păstra liberi de interpretări şi decizii determinate şi inflexibile.

Din punct de vedere etimologic reportajul este un raport. Pe parcursul evoluţiei jurnalismului īnsă, īn mod firesc, a apărut o serie de trăsături specifice ale termenului. Ceea ce au īn comun (raportul şi reportajul) este faptul de a comporta informaţie. Pe de altă parte cele mai generale deosebiri se axează pe nivelul conţinutului, scopurile informaţiei, formularea şi modalităţile de transmitere a acesteia. Dacă raportul e un act de comunicare īntre iniţiaţi, atunci reportajul īnseamnă o adaptare a informaţiei pentru masele largi.

Specificul de bază al reportajului se axează pe jurnalist (reporter), care se află la faţa locului şi intră īn contact direct cu evenimentul. Acesta e momentul īn care reporterul īşi exercită funcţia de a culege şi prelucra informaţia, pentru a o formula īn mesaj şi transmite receptorilor.

La fel ca alte genuri jurnalistice, reportajul combină o serie de elemente: informativitate, accesibilitate, credibilitate, coerenţă, claritate.

Pentru īnceput vom aborda cīteva teme mai generale, care au rolul de a ne aduce de la general la particular, după care vom trece la reportaj.

Jurnalismul este īntr-o continuă evoluţie, iar termenii utilizaţi īn jurnalism capătă noi şi noi conotaţii. S-ar putea ca īn cīţiva ani multe din această lucrare să nu mai aibă o valoare similară cu cea din momentul scrierii. Deaceea rugăm cititorul să atragă atenţia asupra ideilor şi direcţiilor din text.

DE LA MASS-MEDIA LA REPORTAJUL TV 

Cărţi, ziare, reviste, radio, televiziune, cinematograf, Internet, iată canalele mass-media considerate a fi cele mai generale şi importante. Īn ciuda unor īncercări īncă existente, īn mare s-a depăşit deja momentul īn care se īncerca a demonstra superioritatea unui canal īn raport cu celelate. De-a lungul anilor, īnsă şi ziarele şi radioul şi televiziunea şi-au delimitat coordonatele īn spaţiul mediatic.

Pentru a citi un ziar nu e nevoie de energie electrică, pentru a asculta un post de radio nu e nevoie de un monitor şi un acumulator portabil, pentru a privi o emisiune TV nu e nevoie să plăteşti un abonament de utilizare a Internetului. Cel din urmă canal este şi el considerat, īn aceasta fază de copilărie a sa, ca fiind superior celorlalte. Se crede că Internetul va suprima restul de mass-media prin simplul fapt că le va include. Rămīne să vedem.

Prin cele zise īn rīndurile de mai sus am īncercat să spunem că există un specific al fiecărui canal mass-media. Iată de ce problema nu constă īn supremaţia unui canal faţă de altele ci īn tipul şi forma de mesaj pe care dorim să le transmitem, promovăm, recepţionăm, adoptăm etc. Īn mod particular fiecare gen jurnalistic ar avea anumite conotaţii īn funcţie de canalul mass-media īn care este īncadrat. De aici şi motivaţia acestei lucrări.

Am ales reportajul televizat deoarece considerăm televiziunea ca fiind canalul proxim pentru acest gen jurnalistic. Reportajul īnseamnă relatare, informare de la faţa locului, introducerea cīt mai completă a receptorului īn subiect.

Dacă o analiză minuţioasă a unei probleme ţine de specificul presei scrise, iar radioul deţine avantajul īn ce priveşte ştirile scurte, datorită accesibilităţii sale, atunci motivul pentru care cineva include televizorul este de a vedea ce s-a īntīmplat, auzi sunete de la faţa locului şi asculta comentarii succinte pe marginea evenimentului. Cu alte cuvinte televiziunea este canalul care prin definiţie prevalează la capitolul acoperirii audio-video a unui fenomen. Dincolo de acest avantaj există īnsă şi condiţia unei relatări calitative, iar pentru a obţine calitate trebuie să ştim şi să putem anumite lucruri.

TELEVIZIUNEA ŞI OAMENII

MODELELE DE COMPORTAMENT

Televizorul este un mijloc de comunicare familial. Te uiţi la el acasă. Īl ignori acasă. Discuţi despre el acasă. (Roger Silverstone Televiziunea īn viaţa cotidiană p. 35) 

Televizorul a ajuns, īntr-adevăr,  să fie pe parcursul secolului trecut un mijloc de comunicare familial. Dacă s-ar vorbi despre un prim obiect neīnsufleţit ca devenit membru de familie, acela cu siguranţă ar fi televizorul.

Unul din cele mai semnificative efecte ale televizorului este acela de a oferi modele de comportament. Modelele sīnt oferite īntr-o varietate uimitoare şi acoperă practic toate categoriile sociale, după criterii de vīrstă, sex, interes, profesie, mod de a fi, stare emoţională etc. Prin specializarea programelor TV īn funcţie de fiecare membru al familiei se realizează impactul asupra īntregii societăţi. De cele mai multe ori şi īn cel mai pregnant mod impactul este realizat de publicitate, acesta putīnd īnsemna atīt influenţă īn bine şi educaţie cīt şi manipulare.

Pe cīt de mult modelele sugerate de televizor ne influenţează vieţile pe atīt de puţin ne dăm seama de acest lucru. Ceea ce recepţionăm de la acest aparat ni se pare atīt de firesc şi normal, īncīt nu ne mai complicăm cu o analiză a ceea ce vedem.

Sugerarea modelelor are loc atīt prin prezentarea unor aspecte generale cīt şi prin detalii, prin chestii minore şi aparent lipsite de importanţă. De la un gest, o expresie verbală sau non-verbală şi pīnă la lucruri generale ca o anumită atitudine faţă de un fenomen. Să ne imaginăm că dorim să promovăm un anumit model. Pentru aceasta īi analizăm cele mai importante aspecte şi le formulăm īn mesaje. Concentrăm toate aceste mesaje īntr-un film, un documentar sau un reportaj, dăm mesajelor o formă atractivă şi asigurăm o continuitate a acestora īn cadrul materialului. Īn cele dinurmă difuzăm materialul īntr-o zi şi la o oră de maximă audienţă. Impactul pe care-l vom obţine nu va putea fi calculat īn parametri concreţi, īl vom observa īnsă cīt de curīnd īn stradă, īn troleibuz, la servici etc.

Jurnalistul 

După cum spune David Randall nu există jurnalism occidental, oriental, american, englez sau francez, există doar jurnalism de bună şi proastă calitate.  

Randall formulează astfel nişte obiective ale unui bun jurnalist:

n      a descoperi şi publica (lansa) informaţii care să īnlocuiască zvonurile şi speculaţiile;

n      a rezista sau a evada de sub controlul guvernamental;

n      a informa electoratul;

n      a monitoriza acţiunea şi inacţiunea guvernelor, areprezentanţilor aleşi şi a serviciilor publice;

n      a monitoriza activitatea īntreprinderilor, modul īn care acestea īşi tratează muncitorii, clienţii şi calitatea produselor;

n      a linişti tulburările şi a tulbura liniştea, oferind o voce celor care, īn mod normal, nu se pot face auziţi īn public;

n      a oferi constant societăţii o oglindă, reflectīnd virtuţile şi viciile sale şi demistificīnd tabuurile;

n      a se asigura că s-a făcut sau se va face dreptate şi că vor fi īntreprinse investigaţii acolo unde nu există nici o asemenea intenţie;

n      a promova circulaţia liberă a ideilor, īn principal oferind o platformă pentru cei ce au opinii diferite de cele ce prevalează īn societate. (David Randall Jurnalistul Universal Iaşi ed. Polirom 1997) 

Īn restrīngerea şi specificarea eventualelor obiective ale unui reporter putem menţiona rolul acestora de a:

n      descoperi;

n      pătrunde īn evenimente;

n      găsi răspunsuri. 

Pentru realizarea acestor obiective este nevoie de un set de accesorii materiale, intelectuale şi spirituale.

Accesorii materiale:

n      carnet de notiţe;

n      aparat de fotografiat;

n      reportofon (după caz cameră de filmat şi implicit echipă de filmare);

n      agendă sau bază de date cu contacte. 

Accesorii intelectuale:

n      cunoştinţe de stenografie, lucru pe computer;

n      posedarea unor limbi de circulaţie internaţională;

n      calitatea de īncadrare īntr-un spaţiu dat. 

Accesorii spirituale:

n      flexibilitate, ca metodă de stabilire a unei comunicări eficiente cu oamenii;

n      aptitudini de comunicare īn general;

n      cod etic. 

Vorbind despre codul etic al unui jurnalist avem de fapt īn vedere esenţa, factura unui bun jurnalist. Etica jurnalistică a reprezentat dintotdeauna un subiect controversat şi relativ. Fiecare organizaţie mass-media are sau ar fi potrivit să aibă un cod etic propriu derivat din specificul său. Nişte principii etice generale, pe care nu le-ar nega vreoun jurnalist sīnt:

n      independenţa faţă de partide, prieteni, interese şi puncte personale de vedere;

n      instinctul etic;

n      informarea publicului;

n      refuzarea unor stimulente, supra-reconpensări;

n      ne-deconspirarea surselor;

n      citarea corectă. 

Reporterii 

Să vedem īnsă cine sīnt reporterii şi īn ce constă specificul acestei categorii de jurnalişti. Īn accepţiune generală reporterul se deosebeşte de ceilalaţi jurnalişti prin faptul că mai tot timpul se află īn alergare. Stereotipul reporterului este jurnalistul cu un microfon şi un cameraman īn apropierea sa, asaltīnd cu īntrebări divesre persoane sau īncercīnd să pătrundă īn locuri interzise. Ei bine, acesta este modelul din filme. Īn realitate se poate īntīmpla ca reporterul să stea zile īntregi īn redacţie, īn faţa telefonului sau computerului. Īn spatele acestei faţade a alergătorului avid de senzaţie se află un om care presupune o pregătire specială, aptitudini de comunicare, experienţă, fler jurnalistic şi o insistenţă de fier.

Pe parcursul evoluţiei şi clasificării muncii jurnalistice s-au realizat mai multe modele de activitate. Astfel şi reporterii au fost clasificaţi īn funcţie de tipul şi departamentele redacţiei. Există reporteri specializaţi şi generalişti. Cei specializaţi se ocupă de anumite domenii: economie, social, cultură, sport etc. Cei generalişti pot acoperi mai multe domenii. Tendinţa prezentă a redacţiilor este de a avea reporteri generalişti atīta timp cīt evenimentele dintr-un anumit domeniu nu oferă o sursă continuă de informaţii. 

Semnificaţia faptelor prezentate 

Există o serie de īnsuşiri care conferă semnificaţie jurnalistică unui eveniment. Vorbim īn acest caz de capacitatea şi calitatea informaţională transimsă īn procesul de comunicare dintre jurnalist şi public. Prin raportarea mesajului la receptor, ca public ţintă putem diferenţia şase valori:

     1.     proximitate temporală;

2.     proximitate spaţială;

3.     neobişnuitul faptelor;

4.     conflictul;

5.     consecinţele;

6.     captarea interesului uman.

Prin considerarea acestor şase valori ca principii şi criterii de constituire a reportajului se deduce specificul acestuia īn

raport cu alte genuri jurnalistice.

SPECIFICUL TV

 Redactarea textului de televiziune 

Există bineīnţeles şi un specific al textului de televiziune spre deosebire de cel de ziar sau de radio.

Īn televiziune mesajele sīnt transmise īn flux continuu, ori ceea ce nu s-a īnţeles din prima este pierdut. Vorbind despre asociaţia imagine-cuvīnt subīnţelegem īn mod voluntar sau involuntar trei calităţi: concurenţă, redundanţă, complementaritate. Mesajele imaginii şi cuvintelor trebuie să coincidă.

Intensitatea mesajelor (vizuale şi verbale) nu sīnt liniare. Din acest motiv e bine:

n      ca momentele forte verbale să nu coincidă cu cele vizuale (astfel atenţia privitorului e alternată);

n      – pentru că excesul utilizării tehnicii de mai sus poate epuiza – să se creeze şi pauze pentru a oferi posibilitatea de asimilare a informaţiei;

n      să evităm greşeala de a povesti ceea ce se vede, asta neīnsemnīnd că mesajul verbal trebuie să fie total diferit de cel al imaginii.

Principii de bază īn redactarea materialelor de televiziune 

Lucian Ionică zice: Toate aceste caracteristici ale ale televiziunii cer ca materialele audio-vizuale difuzate să fie cīt mai accesibile, permiţīnd telespectatorului să īnţeleagă imediat, fără greutate, sensul mesajului.

Ionică oferă cīteva principii şi reguli īn redactarea textului de televiziune:

n      Să se scrie simplu (dar nu simplist), clar, concis şi direct, adică explicit.

n      Să se scrie īn limbajul de fiecare zi, aşa cum se vorbeşte īn mod obişnuit, ocolindu-se īnsă familiarismele şi jargonul. Se vor evita formulările preţioase sau gongorice, stilul oficial, administrativ etc. Dacă informaţia cuprinsă īntr-un document oficial urmează să fie inclusă īntr-o ştire sau comentariu, ea va fi transpusă īn limbaj colocvial. Destinată iniţial ochiului, ea va fi rescrisă astfel īncīt să se adreseze auzului. O bună metodă de redactare pentru audio-vizual constă īn a se rosti propoziţiile cu voce tare, pentru ca apoi să fie notate. Verificarea calităţii auditive aunui text se face īn acelaşi fel: prin citire cu voce tare.

n      Să se folosească propoziţii şi fraze scurte, evitīndu-se construcţiile arborescente, greoaie.

n      Informaţia să fie ordonată īn mod logic, firesc şi uşor de urmărit.

n      Să se renunţe la detaliile şi cuvintele inutile.

n      Să se armonizeze relaţia dintre cuvīnt şi imagine. (Mihai Coman Manual de jurnalism vol. I pg. 106 ed. Polirom 1999) 

Regului de redactare 

1. Nume, titluri, funcţii

Cīnd se menţionează pentru prima dată numele, se specifică titlul, funcţia, gradul īn raport cu subiectul (verbal sau subtitrat).

a)     de regulă se utilizează succesiunea funcţie-nume

ex.: Directorul firmei „Contrast”, George Roman.... ;

b)     formula nume-funcţie ar fi utilizată īn cazul unui interviu īn direct

ex.: Vorbim cu domnul George Roman, directorul firmei „Contrast”.....; 

2. Sigle, acronime

n      Cele cunoscute (ONU, NATO, CSCE) se rostesc doar īn formulă de abreviere.

n      Cele mai puţin cunsocute se citesc desfăşurat cu adăugarea acronimului, pentru a se putea utiliza ulterior. 

3. Cifre, numere

n      Numerele compuse din multe cifre se evită sau se rotunjesc, se simplifică: se spune de exemplu 2 milioane jumate īn loc de 2 milioane 500.000

n      Īn cazul prezentării rezultatelor unor alegeri, sondaje e bine ca cifrele să se prezinte complet. Pentru o receptare mai eficientă a informaţiei e bine să se demonstreze vizual şi nişte grafice sau cel puţin cifrele.

* A nu se plasa pe ecran un şir de cifre īn timp ce prezentatorul să le citească, asta īnsemnīnd diletantism. Ţine de imaginea realizatorului să găsească metodele oportune.

4. Citatele

După Lucian Ionică există cīteva modalităţi de īncadrare a mesajelor īn materialele de televiziune:

a) persoana e īn imagine, vorbeşte direct

–  declaraţia e reprodusă integral (fără omisiuni);

–  declaraţia e reprodusă parţial: se fonotechează mai multe fragmente selectate, păstrīndu-se sensul cuvintelor spuse, modalitate utilizată pentru a prezenta o idee cīt mai succint, concentrat;

b) persoana e īn imagine, coloana sonoră reprezintă o sinteză a celor spuse de intervievat, sinteza fiind realizată şi rostită de reporter;

c)     īn imagine e crainicul, care rosteşte un text ce conţine un citat:

–  După cum a declarat domnul X, citez „......” am īncheiat citatul. Dacă citatul e ceva mai lung se recomandă ca pe parcurs să se utilizeze sintagme de genul īn continuare domnul X a spus sau domnul X a mai zis că etc.

–  Transpunerea unei declaraţii directe īn variantă indirectă:

declaraţia directă: domnul X a zis: „Vom construi īn sectorul Centru”

varianta indirectă: domnul X a afirmat că se va construi īn sectorul Centru

Sursa declaraţiei se menţionează la īnceputul fragmentului citat. 

5. Vocabularul

n      Nu se utilizează cuvinte complicate, termeni tehnici, de specialitate.

n      Dintre două sinonime se alege cuvīntul mai scurt.

n      Se evită neologismele cīnd există echivalente mai cunoscute.

6. Verbul

Īn cazul reportajelor de ştiri se foloseşte prezentul, dacă se potriveşte īn cadrul contextului respectiv. Deasemenea se utilizează ori de cīte ori e posibil diateza activă. 

7. Apoziţiile se evită pe cīt posibil iar predicatele şi subiectele corespunzătoare se poziţionează cīt mai aproape. 

8. Se utilizează cīt mai puţine pronume, pentru că există riscul să nu fie clar la cine se referă. 

9. Nu se utilizează propoziţii subordonate la īnceputul frazei, aceasta īngreunīnd perceperea textului. 

10. Se evită expresiile celebre (rostite de multe ori īn latină). Tendinţa de a da mesajului o notă distinsă reduce din accesibilitatea acestuia. (Manual de jurnalism vol.I pg. 108) 

Mesajul audio-vizual 

Există o serie de principii specifice mesajului audio-vizual:

a)     Perceperea īn timp real a informaţiei. Comunicarea are loc īn mod liniar, jurnalistul fiind emiţător. Īn ciuda tehnologiilor de interacţiune, īn mod normal receptorul răspunde foarte rar adresărilor īn adresa sa. Practica unica modalitate a telespectatorului de a-şi da replica este schimbarea postului. Ce poate īnsă fi mai sugestiv şi mai important pentru un reporter decīt acest lucru?

Cel mai bun argument de a ţine telespectatorul aproape este regula generală a mesajului bine construit, lipsit de ambiguitate la nivelul sunetului, imaginii şi cuvīntului.

b)     Pentru că atenţia publicului e un lucru fragil, mesajul trebuie să fie dens şi concis.

c)     Mesajul este un produs de echipă. Echipa la rīndul ei nu este o adunare īntīmplătoare de oameni. Fiecare membru are rolul său, iar toţi īmpreună lucrează īn baza unui obiect unic: reportajul.

Informaţia audio-vizuală e caracterizată de constrīngeri de timp şi capacitate limitată de receptare de către public. Pentru a satisface aceste condiţii: se elimină detaliile nesemnificative şi se extrage esenţialul. Pīnă la urmă informaţia audio-vizuală e raportarea īn timp util a faptelor şi opiniilor care interesează un mare număr de persoane, īn conformitate cu limitele de timp impuse de specificul canalului de comunicare şi de capacitatea de absorbţie redusă a publicului. (Daniel Garvey&William Rivers, 1987) 

Pachetul de informaţii 

Conceptul de pachet de informaţii (format) se referă la o anumită serie de elemente informaţionale şi modul īn care acestea sīnt organizate. Un pachet de informaţii bine realizat produce coerenţa reportajului, complementaritatea imagine-cuvīnt. Iată un model de consecutivitate a informaţiilor īntr-un pachet de informaţii:

n      secvenţe de imagine, īnsoţite de comentariile reporterului;

n      un interviu;

n      alte secvenţe cu un comentariu şi

n      (cap)sincronul reporterului (Yorke, 1987,  pg. 111)

Stilul pachetului de informaţii variază de la post la post, de la realizator la realizator. Iniţial prezentatorii citeau informaţiile, avīnd o fereastră cu o hartă sau o fotografie. Conceptul īn sine şi forma generală a pachetului utilizată īn prezent a fost iniţiată de compania BBC īn 1954. Schimbarea consta īn lansarea de către prezentator a evenimetului circumstanţial, stīrnind interesul, după care urmau imagini ale evenimentului. (Hartley, 1982 pg. 75) 

Relaţia cuvīnt-imagine 

1.     Influenţa cuvīntului asupra imaginii

Doar imaginea nu poate numi o persoană, un lucru, un eveniment. Imaginea permite cel mult o recunoaştere (īn cauza spectatorilor īn cunoştinţă de cauză). De aceea trebuie să existe cuvinte (scrise sau rostite) care să plaseze imaginile īn spaţiu şi timp. 

2.      Influenţa imaginii asupra cuvīntului

Imaginea este percepută instantaneu. Nu e nevoie de comentarii prea mari dacă vedem nişte imagini cu oameni scandīnd. Imaginea are proprietatea de a transmite un mesaj amplu mult mai rapid, complet, obiectiv decīt s-ar face acest lucru prin cuvinte. Imaginea are rolul de a valida, īncadra cuvīntul.

Iată trei efecte specifice ale imaginii:

n      De confirmare, cīnd imaginile autentice despre subiect fac relatarea mai veridică.

n      Spectacular, imaginea fiind dinamică prin definiţie dă viaţă relatării.

n      Emoţional, cīnd imaginea accentuează perceperea afectivă a unui eveniment, īn detrimentul conţinutului raţional.

* Neconcordanţa discurs-imagine are efecte diferite. Īn mod intenţionat, acest lucru se utilizează īn cinematografie, pentru a accentua nişte situaţii ironice, pamfletar-sarcastice, umoristice; pentru a manipula. Utilizarea īn mod neintenţionat īnseamnă de regulă un pasaj pur şi simplu confuz. (După Manual de junalism vol I pg. 113)

Şase modalităţi de alăturare a imaginii şi comentariului 

Īn jurnalismul de televiziune sīnt cunoscute şase modalităţi generale de alăturare a imaginii şi a comentariului. (După Hewitt 1992 pg. 50-54)

Īn funcţie de caz, īn prelucrarea materialelor de televiziune, se foloseşte o singură modalitate sau se combină mai multe. 

1.     comentariu puternic/imagini fundal (de umplutură)

Atunci cīnd subiectul material e de factură abstractă (indici economici, sociali) se filmează imagini apropiate temei, dar fără o legătură directă cu informaţia transmisă. De obicei se filmează oameni īn stradă, pentru că orice se īntīmplă pīnă la urmă afectează oamenii. Justificarea unui astfel de material (de un interes redus) se bazează doar pe importanţa informaţiei transmise verbal. 

2.     comentariu puternic/imagini generice

Modalitate foarte asemănătoare cu prima. Textul rostit e susţinut de imagini prin prezentarea unui element, detaliu specific subiectului abordat. De exemplu dacă se vorbeşte despre anumite date referitoare la energia termică, se pot arăta nişte calorifere. Elementele vizuale au doar rol generic şi nu redau un subiect. Folosindu-le putem menţine atenţia spectatorului timp īndelungat. 

3.     comentariu puternic/imagini de ilustraţie

Se demonstrează imagii ce corespund anumitor detalii din discurs: se vorbeşte despre o strad㠖 se demonstreză o stradă, se vorbeşte de o persoan㠖 se demonstrează o persoană etc. Nu trebuie să se abuzeze de această modalitate īntrucīt materialul poate deveni plictisitor prin redundanţă. 

4.     comentariu puternic/imagini puternice

Dacă imaginea, formīnd un tot coerent, prezintă o poveste ce poate fi urmărită şi īnţeleasă independent de cuvinte, comentariul poate dispare. Īn acest caz dificultatea redactorului constă īn a alterna atenţia spectatorului de la mesajul vizual la cel auditiv şi invers. 

5.   comentariu cu rol complementar/imagini puternice

Imaginea practic redă realitatea, prin īnregistrări de mare tensiune, īnsoţite de sunetul original. Comentariul are rolul de a explica şi comenta ce se vede. Astfel sīnt tratate subiectele dramatice īn plină desfăşurare: demonstraţii, proteste, grave etc.

Deşi comentariul e complementar, dacă e utilizat īn anumite scopuri, poate da o interpretare diferită de realitate sau chiar inversă celor văzute. Īn acest caz vorbim deja de tehnici de manipulare. 

6.   imagini fără comentariu

Există două tipuri radical diferite de abordare a acestei modalităţi:

a)     Se dau īn emisie īnregistrări nefinisate, nemontate, cu sunet original, cu planuri lungi. Se consideră că acestea oferă senzaţia participării nemediate la eveniment. Ne putem referi aici la rubrica No comment de pe canalul Euro News.

b)     Īn al doilea caz e vorba de poeme, eseuri vizuale īn care compoziţia cadrului, mişcările de aparat, lumina, montajul, sunetul original au un rol foarte important. Īn rezultat se pune īn valoare viziunea autorului.

 

REPORTAJUL TV 

Definiţii 

Pentru că definiţiile ţin de lingvişti iar reportajul de jurnalişti vom oferi īn cīteva rīnduri explicaţiile reportajului şi reporterului condorm DEX-ului, iar īn ceva mai multe pagini expliacaţia amplă şi jurnalistică a aceloraşi termeni. 

Reportaj (DEX) – specie publicistică, apelīnd adesea la modalităţi literare de expresie, care informează asupra unor situaţii, evenimente de interes general sau ocazional, realităţi geografice, etnografice, economice etc., culese de obicei la faţa locului. fr. reportaje 

Reporter (DEX) – persoană īnsīrcinată să culeagă şi să transmită de pe teren ştiri şi informaţii: autor de reportaje. fr. reporter, germ. Reporter, engl. Reporter 

Ce este reportajul  

După Jean-Dominique Boucher reportajul este:

n      o istorie povestită;

n      un mod de a atribui semnificaţii unei poveşti reale;

n      arta de a povesti şi de a construi poveşti cu care suntem contemporani;

n      un argument al gestionarilor de emisiuni īn sprijinul vizualizării, autentificării, credibilizării informaţiei (īn audio-vizual);

n      o formă īn care este reprodus un eveniment;

n      o stare de spirit, o atitudine, un reflex al reporterului. 

După cum putem observa Boucher priveşte reportajul īn linii foarte generalizatoare. Vis-a-vis de aceste definiri oferim viziunile Mădălinei Ghiţulescu, care variază īn aprecierile sale de la elementele sensaţionale la scepticism profesional. După ea reportajul este:

n      spectacolul unui eveniment care merită văzut, relatat cu scopul de a vizualiza, īnţelege faptele;

n      ca structură: asamblare de lucruri cunoscute, care conţine elemente asemănătoare unui spectacol (decor, sunete, costume, personaje, acţiune);

n      organizare de fapte, realizată de jurnalist. Īnsă nu jurnalistul este e cel care apreciază, valorizează faptele (negativ/pozitiv) ci spectatorul.

Reportajul bun este sobru şi nu se bazează pe accentuarea spectacularului. Condiţia unui reportaj reuşit nu este neapărat subiectul sau locul exotic şi efectele tehnice ci abilitatea reporterului de a īnsufleţi un fapt aparent neinteresant.

Īn realizarea reportajului, jurnalistul, fiind calm, responsabil, conştient, tinde spre relatarea obiectivă a evenimentului, īn baza elementelor subiective culese la faţa locului. A se ţine cont de faptul că jurnalistul nu este un simplu martor ci o persoană care presupune o anumită pregătire īn preluarea şi transmiterea informaţiei.

Īn special atunci cīnd vorbim de reportajul de televiziune trebuie să explicăm ce īnseamnă munca de echipă. Reuşita reportajului depinde de nivelul coerenţei echipei. Reporterul este lider īn crearea reportajului, dar fără o echipă abilităţile sale au o importanţă redusă.  

Tipologia reportajului 

Trecīnd de banala afirmaţie că fiecare reportaj e diferit vom īncerca să menţionăm nişte categorii mai generale de tipologizare. 

Īn funcţie de actualitatea evenimentului Jean-Dominique Boucher vorbeşte de 6 tipuri:

1.     cald  – eveniment neprevăzut (accident, căderea unui meteor);

– eveniment prevăzut transmis īn direct (declaraţia unui oficial, o festivitate);

2.     rece – eveniment previzibil, care precedă prin sine un alt eveniment previzibil (conferinţă de presă care precedă un concert);

3.     magazin – tratează un fenomen care se desfăşoară īntr-un anumit mediu social (viaţa unei comunităţi de mineri);

4.     atemporal – despre un subiect cunoscut, de interes permanent (rasism, inflaţie, xenofobie);

5.     de urmărire – stabileşte concluzii īn urma unui eveniment produs recent (alegerile parlamentare);

6.     relocalizat – eveniment recent care implică elemente īn relaţie cu un alt eveniment din trecut (protestul veteranilor de război); 

Pierre Ganz mai adaugă 4 tipuri, īn baza a două criterii:

1.     īn funcţie de suportul transmisiei:

–        directe (pregătire redacţiei este esenţială), lucrul jurnaliştilor are loc concomitent cu desfăşurarea evenimentului;

–        īnregistrate, prelucrate īn redacţie īnainte de a fi date pe post; 

2.     īn funcţie de formatul emisiunii:

–        reportajul de ştiri – cea mai importantă parte a lucrului este realizată pe teren; se caracterizează prin viteza mare de realizare, deducerea esenţialului evenimentului;

–        reportajul magazin, caracterizat de o distanţă temporală mai mare faţă de eveniment. Esenţa acestui tip de reportaj nu constă īn relatarea rapidă, strictă a unui eveniment ci ţine de viziunea reporterului de a reda un fenomen. Evenimentul nu este neapărat unul de interes jurnalistic. Dacă am compara cu presa scrisă am asocia reportajul magazin cu o mixare de reportaj şi schiţă. 

Reportajele se mai deosebesc īn funcţie de:

–        domeniul de activitate: politice, economice, sportive, culturale, sociale

–        zona geografică: local, regional, naţional, internaţional

–        zona de interes: educaţie, medicină, turism, ştiinţă, tehnică etc. 

Daniel Garvey şi William Rivers menţionează īn L’information radiotelevise reportajul:

–        de actualitate – formă tradiţională, tratează un eveniment actual, de durata unei zile.

–        de profunzime – pe līngă relatarea evenimentului, reportajul de profunzime īşi propune să-i analizeze cauzele şi urmările. Īn acest tip de reportaj e important să se menţină balanţa pro-contra.

–        de interpretare (analitic) – pe līngă prezentarea evenimentului oferă un comentariu. Axat īn special pe răspunsul la īntrebarea de ce? se concentrează, mai ales pe studierea cauzelor;

–        anchet㠖 tip consacrat mai ales după cazul Watergate. Termenul anchetă sugerează prezenţa tehnicilor comune cu cele poliţieneşti. Este vorba aşadar de o implicaţie serioasă, găsirea de dovezi reale, probe. De multe ori companiile care difuzează astfel de materiale intră īn procese judiciare.

Funcţiile reportajului după Jean-Dominique Boucher şi Pierre Ganz 

Pe līngă funcţia fundamentală de informare Jean-Dominique Boucher şi Pierre Ganz au constatat că funcţiile majore sīnt orientate către:

n      īnţelegerea evenimentului;

n      aducerea īn atenţie a unei informaţii personalizate;

n      restituirea unei realităţi date, īntr-o manieră originală;

n      informaţie īn defavoarea spectacolului;

n      stabilirea unei legături īntre jurnalist şi public;

n      sensibilizarea publicului, complementară informării;

n      semnificarea evenimentului relatat şi concretizarea semnificaţiei printr-o presupusă legătură cu viaţa publicului;

n      prezentarea unui element, considerat surpriză faţă de un anumit nivel al informaţiei, reperat de jurnalist ca fiind cunoscut de public;

n      seducţie;

n      persuasiune.

Informaţia īn reportaj 

Nu orice informaţie reprezintă material de reportaj şi nu orice eveniment va fi cel mai bine oglindit de reportaj. Nişte declaraţii oficiale ale unor oficiali vor fi acoperite sub formă de ştire scurtă, relatare sau notă. Iată un exemplu sugestiv oferit de Luminiţa Roşca: „Dacă de exemplu, jurnalistul află la conferinţa de presă săptămīnală a Ministerului de Interne despre arestarea unui personaj acuzat de corupţie, această informaţie nu va fi tratată īntr-un reportaj. Dar, dacă jurnalistul asistă la arestarea personajului şi are posibilitatea să poarte un dialog, atīt cu acuzatul, cīt şi cu cei ce execută arestarea sau sunt martori la eveniment, atunci ne aflăm īn faţa unui subiect de reportaj.” (Mihai Coman Manual de jurnalism vol. I pg. 56 ed. Polirom 1999)

Īn raport cu un eveniment reporterul poate fi martor sau participant. Indiferent de acest lucru reporterul trebuie să observe, să intervieveze pe cei implicaţi şi pe martori.

Fără detalii de observare nu există reportaj. Atunci cīnd unele observări lipsesc, trebuie de īnlocuit cu intervievări. Aceasta, īnsă, nu trebuie să constituie o opţiune, o alternativă.

Īn calitate de participant, reporterul reprezintă un canal considerabil mai eficace. Aceasta pentru că implicaţia emoţională este mai mare, iar informaţiile sīnt validate de faptul trăit. Ulterioara relatare de la persoana I oferă īn mod clar un plus de autenticitate şi credibilitate. 

Unghiul de vedere 

Īnainte de a trece la etapele reportajului vom caracteriza pe scurt conceptul unghiului de vedere īn accepţiunea Mădălinei Ghiţulescu.

Unghiul de vedere este un singur aspect al subiectului, care poate fi abordat avīnd ca scop lămurirea fondului problemei. Unghiul de vedere derivă din analiza unei serii de factori: actualitate, proeminenţă, interesul publicului ş.a. Īn ultimă instanţă e vorba de modalitatea nemijlocită, aleasă de reporter, de viziunea acestuia. 

Etapele de realizare a reportajului 

Īn mod tradiţional sīnt considerate trei etape de realizare: īn redacţie, la faţa locului, din nou īn redacţie.

Īn prima etapă evenimentul e depistat şi localizat, are loc predocumentarea, informarea asupra elementelor implicate.

Īn a doua etapă se stabilesc sursele informaţionale. Se filmează, se discută cu persoanele relevante īn raport cu evenimentul. De aici reporterul trebuie să derive informaţia, cauzele, persoanele implicate, impresiile.

Īn a treia etapă, cīnd se revine īn redacţie, se vizionează materialul brut pentru o ulterioară organizare a acestuia īntr-un produs final. 

Prima etapă

Pregătirile īn redacţie 

Prima etapă poate părea plictisitoare şi banală, dar de obicei necesară. Īn mare aceasta constă īn informarea asupra subiectului cu ajutorul telefonului, Internetului, bazelor de date īn general.

Se ordonează ideile şi se defineşte consecutivitatea acţiunilor ce urmează să aibă loc. Este pregătită şi informată echipa. Mădălina Ghiţulescu recomandă patru exigenţe:

1)     familiarizarea cu subiectul

Se evaluează informaţia ca importanţă şi interes eventual, se verifică veridicităţii informaţiei. 

2)     localizarea evenimentului

Se stabileşte legătura cu persoanele implicate īn eveniment īn sensul anunţării acestora asupra intenţiei de realizare a reportajului şi eventual de solicitare a ajutorului din partea acestora. Este indicat să se evite departamentele oficiale (purtătorii de cuvīnt, birourile de presă) a căror funcţie este să īndepărteze jurnaliştii, să-i orienteze spre terenuri virane. Este utilă crearea unui scenariu a fazelor de filmat, lucru care uşurează enorm munca la faţa locului. 

3)     documentarea asupra evenimentului

Obţinerea maximului de informaţie despre elementele implicate īn eveniment (persoane, situaţie, relaţii, context), legăturile cu evenimente similare. 

4)     pregătirea instrumentelor necesare filmării şi a īntrebărilor şi fişelor cu informaţia legată de eveniment 

Pe līngă pix, carnet, notiţe reporterul, īn calitate de şef al echipei de filmare, trebuie să ţină cont şi de camerele de luat vederi, sursele de lumină, cabluri, casete, microfon. Chiar dacă tehnicienii sīnt cei care manevrează cu aceste accesorii, reporterul e responsabil de coordonarea la nivel general al acţiunilor.

A doua etapă

Pe teren 

Obiectivul de bază al aflării īn teren este colectarea de informaţie sub formă de imagine, cuvīnt şi sunet.

Primul lucru de care trebuie să ţină cont un jurnalist este faptul că o echipă TV īn teren atrage atenţia, deci trebuie să se acţioneze cu maximum de discreţie.

Realizarea interviului şi aflarea informaţiei ţin īn primul rīnd de flerul reporterului – termen greu de definit, explicat parţial prin carismă.

Primii oameni de căutat sīnt martorii – persoanele cele mai relevante īn raport cu evenimentul. Īn acelaşi timp martorii sīnt o categorie greu de depistat, deci e vorba de aptitudinea reporterului de a-i găsi. 

Rolul reporterului īn raport cu sursa

Īn raport cu sursele, reporterul are un set de 3 roluri generale:

n      de susţinere, sprijin – cīnd sursele sīnt emoţionate sau n-au mai apărut īn faţa camerei de luat vederi;

n      de identificare – aflarea numelui, funcţiei sursei, raportarea acesteia faţă de eveniment, de aici rezultīnd responsabilitatea afirmaţiilor şi deci credibilitatea reportajului;

n      de selecţie – cīnd e vorba de surse familiarizate cu filmarea şi reporterul īncearcă să folosească acest lucru īn scopul reportajului. 

Tipuri de surse 

Deosebim cīteva tipuri de surse:

n      sursele oficiale – pentru că practic orice eveniment se produce īntr-un anumit cadru social, există anumite elemente de stat care pot fi puse īn legătură cu responsabilitatea evenimentului. Īn cazul intervievării acestui tip de surse este indicat ca informaţia obţinută să fie verificată;

n      jurnalistul surs㠖 o sursă mai netradiţională, calitativă şi reală doar atunci cīnd colegul de profesie e dispus să ofere informaţii;

n      specialiştii – surse considerate dificile, deoarece prezintă informaţia īntr-o formă specifică, profesională, deseori utilizīnd termeni tehnici, inaccesibili publicului larg. Din aceste motive gestionarea informaţiei obţinute se realizează ceva mai greu;

n      reporterul īnsuşi – sursă, īn principiu viabilă, cu importanta condiţie ca reporterul să nu-şi exteriorizeze impresiile cauzate de eveniment. 

Interviul – modalitate de obţinere a informaţiei 

Interviul reprezintă o parte importantă a reportajului deoarece oferă informaţia direct de la sursă, este considerat un element de spectacol, dă impresia conexiunii directe emiţător-receptor. 

După Pierre Ganze există tipuri generale de interviu:

1.     mărturie – obţinerea informaţiei de bază (cine, ce, unde, cīnd, cum);

2.     declaraţie – cīnd o persoană relatează informaţii relevante īn contexul evenimentului;

3.     explicaţie – cīnd intervievatul este un expert care explică unele momente importante legate de eveniment;

4.     document – relevă date importante despre viaţa unei personalităţi. 

Jacques Larue-Langlois delimitează 8 tipuri, avīnd drept criteriu scopul urmărit de jurnalist:

1.     de informare – se discută cu o persoană implicată īn eveniment;

2.     de descriere – se discută cu o persoană care a urmărit evenimentul din exterior;

3.     de analiz㠖 interlocutorul este un expert care poate explica evenimentul şi cauza acestuia;

4.     comentariu – interlocutorul e un expert sau o persoană publică, discuţia se axează pe īntrebarea ce credeţi despre...?

5.     de opinie – se deosebeşte de interviul de comentariu prin faptul că intervievatul pune accent pe nişte opinii proprii, care pot veni īn contradicţie cu opiniile altei persoane;

6.     cu personalităţi – se discută cu o persoană celebră, cu scopul de a populariza;

7.     de promovare – se referă la un eveniment ieşit din comun;

8.     consacrat unei teme majore – se referă la probleme sociale majore. 

Reguli īn realizarea interviurilor 

Regula de bază este ca cel care iese īn evidenţă să fie interlocutorul, iar cel care deţine controlul asupra discuţiei să fie jurnalistul.

Īn afară de tehnicile ideatice de intervievare, care depind de context, interlocutor, eveniment, subiect, politica postului mai există şi un set de condiţii tehnice de realizare a interviului.

E bine ca intervievatul să fie īn picioare, pentru a sugera dinamism. Pentru a minimaliza posibilitatea ca interlocutorul să domine situaţia, este indicată scoaterea acestuia din mediul său obişnuit. De exemplu discuţia poate decurge īn natură sau pur şi simplu la lumină naturală, aceasta mărind calitatea imaginii.

Pentru o disucţie relaxată se recomandă microfoanele tip lavalieră. E bine să se evite: sunetele puternice, zgomotul, fundalul dinamic, pentru că acţiunile ce nu aparţin intervievatului distrag atenţia.

Īntrebările trebuie să fie clare şi scurte. Informaţia trebuie să se conţină īn răspuns nu īn īntrebare. Forma īntrebării, aşadar, va fi deschisă pentru că mult mai binevenit va fi un răspuns amplu decīt unul de tipul da, nu, nu ştiu. 

Observaţia 

Observaţia este calitatea reporterului de a pătrunde şi reda evenimentul.

Reporterul trebuie să relizeze īn ce constă evenimentul, să-i găsească punctele esenţiale. Īn funcţie de aceste lucruri, reporterul urmează să stabilească obiectele de filmat, oamenii de intervievat şi să dispună echipa de filmare.

Pentru că imaginile luate de camere pot fi uneori parţiale sau pur şi simplu imperfecte, observaţia e ceea ce determină realizarea reportajului.

Regula fundamentală a observaţiei este controlul emoţional şi concentrarea atenţiei asupra evenimentului. 

Modalită ţi de filmare 

Pentru că specificul TV constă īn imagine, de regulă informaţia verbală din materialele de televiziune vine pe planul II. Ceea ce contează īn primul rīnd este imaginea. Iată de ce modurile de obţinere a imaginii sīnt foarte importante.

Planurile clasice de filmare sīnt:

1.     de ansamblu – localizează acţiunea, cuprinde spaţiul īn care aceasta se desfăşoară;

2.     general – cuprinde cadrul fizic al acţiunii;

3.     īntreg – plan de personaj, care cuprinde persoana īn īntregime;

4.     american – persoana e filmată de la genunchi īn sus;

5.     mediu – persoana e filmată de la bust īn sus;

6.     gros-plan – cuprinde faţa persoanei;

7.     detaliu – prezintă un detaliu anatomic (ochi, nas, degete etc.) considerat relevant;

8.     de legătur㠖 conţine un obiect, detaliu static ne-purtător de informaţie, e utilizat pentru a asigura legătura dintre secvenţe. 

Īn funcţie de obiectivul filmării Pierre Ganz recomandă următoarele planuri: 

a)    pentru personaj: mediu, american, gros-plan, detaliu;

b)    pentru decoruri sau mediu: de ansmblu, general, detaliu;

c)    pentru legăturile dintre momentele acţiunii (indiferent dacă acestea vin īn contradicţie sau nu): planul de legătură. 

Frederick Shook abordează planurile de fiomare dintr-un punct de vedere mai jurnalistic şi elaborează o consecutivitate logică a acţiunilor: 

a)     planul de stabilire al cadrului general al acţiunii (similar planului de ansamblu);

b)     plan de restabilire a acţiunii (variantă a planului de ansamblu);

c)     plan detaliu;

d)     planul punct de vedere (plan de personaj);

e)     planul reacţie (plan de personaj);

f)       planul īn unghiul opus (din cealaltă extremă a axei de filmare iniţială);

g)     plan de tranziţie (plan de legătură). 

Realizarea imaginilor 

Indiferent dacă e şi cameraman sau nu, reporterul este persoana responsabilă de calitatea imaginii. Acesta este un motiv important pentru ca īnainte de a pleca pe teren să se reflecte asupra modalităţilor şi aspectelor generale de filmare. Acest principiu nu va fi aplicat şi īn cazurile unor evenimente neprevăzute. O calitate a reporterului ar trebui să fie aptitudinea acestuia de a evalua rapid situaţia, pentru a gestiona cīt mai eficient elementele ce compun evenimentul şi pot fi utilizate īn reportaj. Imaginea trebuie să corespundă desfăşurării curente a evenimentului şi să excludă elementele care ar putea distrage atenţia.

Unghiuri de filmare

Există trei unghiuri clasice de filmare, cărora le corespund īn mod convenţional anumite conotaţii:

1.     de sus īn jos – reduce din importanţa personajului;

2.     de sus īn jos – amplifică elementele de spectacol, dramatizează situaţia;

3.     pe orizontal㠖 filmare normală. 

Mişcările camerei de luat vederi 

Cele trei tipuri general-utilizate de mişcare a camerei de luat vederi sīnt:

1.     panoramare:

n      īncepe cu un plan fix, se mişcă lent pe orizontală/verticală, sfīrşeşte cu un plan fix,

n      are rolul de a prezenta īn mod amplu o serie de obiecte,

n      descrie o acţiune, un obiect īn mişcare;

2.     transfocare (zoom):

n      se focalizează atenţia asupra unui obiect pornind de la un cadru mai amplu care-l conţine;

3.     travelling:

n      acţiunea camerei de luat vederi de a se deplasa odată cu subiectul filmat. 

Prezenţa reporterului īn imagine 

Iată cīteva motivări ale prezenţei reporterului īn imagine:

n      confirmarea prezenţei la faţa locului;

n      confirmarea importanţei evenimentului;

n      dinamicitatea reportajului;

n      medierea şi explicarea evenimentului de la faţa locului.

E bine ca atunci cīnd īn cadru e prezent reporterul, să nu existe şi alte puncte de atracţie, care să distragă atenţia. Pentru a demonstra siguranţă, reporterului i se recomandă să privească cīt mai mult īn cameră nu īn fişele cu notiţe.

Īn funcţie de caz prezenţa reporterului īn imagine este numită: cap-sincron, plateau en situation, stand-up. De curīnd se practică tot mai mult stand-up-urile, a căror importanţă este discutabilă. Īn direct (live) sau īnregistrate, acestea dau o notă sporită de dinamism. De multe ori īnsă, stand-up-ul este realizat atunci cīnd evenimentul s-a epuizat deja, iar reporterul īşi argumentează prezenţa prin fraze de genul „cīteva ore īn urmă, chiar aici, īn spatele meu a avut loc...”. 

Suporturile informaţiei 

Pentru a stoca informaţia, există trei suporturi fundamentale:

n      caseta video profesională, practicabilă datorită camerei de luat vederi şi care păstrează informaţia sub formă de imagine şi cuvīnt;

n      caseta audio, utilizată cu ajutorul reportofonului – pentru cazurile īn care unele persoane preferă să nu apară īn cadru;

n      pixul şi agenda – pentru a lua notiţe de orientare pe parcursul realizării reportajului, notiţe care urmează să fie utile ulterior, īn studio, la montare.

A treia etapă

Revenirea īn redacţie (realizarea materialului video finit) 

Pentru a agăţa privitorul reportajul trebuie să īnceapă cu ce avem mai bun. Introducerea trebuie să fie provocatoare şi să răspundă la 2-3 īntrebări din cele 6. Īntrebarea la care nu trebuie să se răspundă este de ce?, pentru că asta ar putea lua prea mult timp.

Nu se recomandă introducerea interogativă, pentru că aceasta ar putea sugera o insuficienţă īn cunoaşterea subiectului.

Modul de relatare trebuie să fie concis. E bine ca propoziţiile să fie compuse după modelul subiect-predicat-adverb, iar frazele să fie compuse din cel mult 2 propoziţii.

Pentru a accentua actualitatea evenimentului, verbele vor fi puse ori de cīte ori e posibil la prezent şi la diateza activă. Cīnd se abordează un eveniment din trecut se utilizează perfectul compus şi se precizează data evenimentului. Se construiesc propoziţii scurte, convingătoare, accesibile. Lexicul trebuie să conţină cuvinte obişnuite, de uz larg, nesofisticate, dar să evite familiarismele.

Īncheierea este importantă: ultimele cuvinte se īntipăresc īn mod deosebit. Īncheierea nu trebuie să fie moralizatoare (aceasta sugerează subiectivism), ci pur şi simplu să conchidă subiectul. Dacă subiectul rămīne deschis, acest lucru se menţionează, urmīnd să existe o continuare a acestuia. 

Reguli şi principii de montaj 

Primul lucru care se face la revenirea īn redacţie este vizionarea materialului brut şi schiţarea conceptului reportajului.

Există o anumită ordine de prezentare a materialului video şi a textului pentru a realiza un material de o eficienţă optimă.

Īn primul rīnd telespectatorul trebuie introdus īn atmosferă, īn eveniment. O eventuală consecutivitate de planuri poate fi următoarea: plan de ansamblu – plan mediu – gros-plan – plan detaliu. Sau de la plan detaliu se poate trece la plan mediu – plan de ansamblu. Acest lanţ sugerează simetrie şi coerenţă.

Lanţul de mai sus nu reperezintă īnsă o regulă strictă. Consecutivitatea planurilor variază īn funcţie de eveniment şi situaţie īn general. Totuşi trebuie să se ţină cont că trecerile de la o extremă la alta (plan detaliu – plan de ansamblu) nu sīnt recomandabile. 

Principii clasice de montaj 

n      cadrul trebuie să fie atīt de lung cīt să facă acţiunea pe care o prezint㠖 inteligibilă;

n      imaginea īn mişcare este lăsată cīteva clipe după ce s-a sfīrşit mişcarea, pentru a nu produce oboseală;

n      sunetul poate fi utilizat pentru a asigura legătura dintre acţiuni sau părţi de acţiuni;

n      utilizarea momentelor albe (momente fără sunet sau fără cuvinte), pentru a incita telespectatorul. 

   

ĪNCHEIERE 

Pentru că am dorit această lucare un ghid şi nu un volum de meditaţii şi digresiuni la tema reportajului televizat vom fi şi īn īncheiere, la fel de scurţi ca şi īn introducere.

Am īncercat să plasăm īn spaţiu reportajul TV. Īndeosebi am īncercat să-l plasăm īn propriul său cadru, prin a-i defini elementele şi trăsăturile esenţiale.

După cum aţi observat lucrarea nu conţine analiza ultra-minuţioase ci vorbeşte despre lucruri concrete. Persoanele citate nu sīnt nici ele descoperite de subsemnat. Īnsemnătatea prezenţei acestor persoane a fost de a garanta o serie de lucruri cunoscute.

Sperăm că am reuşit să vă creăm acel concept clar al reportajului TV. Ţinem totuşi să vă spunem, īn mod oarecum banal, că definirea reportajului TV nu īncepe şi nu termină cu această lucrare. Cea mai bună modalitate de a poseda tehnicile reportajului este de a ieşi īn teren şi a le practica.

 

BIBLIOGRAFIE 

 1.  Dicţionarul Explicativ al Limbii Romāne, Univers Enciclopedic, Bucureşti 1996
 2. Televiziunea īn viaţa cotidiană, aut. Roger Silverstone, Polirom 1999
 3. Jurnalistul Universal, aut. David Randal, Polirom 1998
 4. Manual de Jurnalism vol I, coord. Mihai Coman, Polirom 1999
 5. Manual de Jurnalism vol II, coord. Mihai Coman, Polirom 1999

Au fost utilizate citate din Manual de Jurnalism vol I şi II, care la au fost preluate din: 

 1. Sequences, aut. John Hewitt, pg. 50-54, Mayfield Publishing Company 1992
 2. The Technique of Television News, pg. 111, aut. Ivor Yorke, Focal Press, Londra 1987
 3. Understanding News, pg. 75, aut. John Hartley, Routledge 1982
 4. L’information radiotelevise, aut. Daniel Garvey&William Rivers, De Boeck-Wesmael, Bruxelles 1987
 5. Le reportage ecrit, aut. Jean-Dominique Boucher, CFPJ, Paris 1995
 6. Le reportage radtele, aut. Pierre Ganz, CFPJ, Paris 1990